Skibslaget Åfjordsbådenes arkiv 1999-2006

Find Skibslagets rigtige, opdaterede hjemmeside på www.skibslaget.dk

Forsiden - Om skibslaget - Om Blaaheia
 
 • Forsiden
 • Om Skibslaget
 • Udlejning
 • Kontakt
 • Bliv medlem
 • Links
 • For medlemmer

 • Kontingenter
  Mødereferater
  Vedtægter
  PR-materiale

  Om Søblomsten
  Flere billeder af Søblomsten
  Søblomstens sang

  Om Blaaheia
  Flere billeder af Blaaheia
  Billeder fra Kartoffelkalasen 2000
  Billeder fra Østersøturen 2000
  Blaaheias sang fra Østersøturen

  Hvordan man ror en fembøring

  Skøjteløb

   

   

   

  Blaaheia er den største af de to både i Skibslaget Åfjordsbådene.
  I for- og efterårssæsonen sejles der ugentlige dagsture og i sommerperioden sejler Blaaheia og Søblomsten ca. 6 ugers sommertogt. Formålet med Blaaheia er dog at sejle på længere togter, måske med varighed på op til et år eller mere.

  Blaaheia blev bygget som et højskoleprojekt i sommeren 1995 på Museet Staværingen (nu "Kystens Arv") i den lille by Stadsbygd på Fosenhalvøen nord for Trondheim, og omkring 50 unge århusianere deltog. Bådebyggeriet blev ledet af en norsk bådebygger, Einar Borgfjord, der har specialiceret sig i netop Åfjords-fembøringer. Der blev lagt vægt på, at Blaaheia både byggeteknisk og sejlmæssigt svarer nøje til de oprindelige Åfjords-fembøringer.

  Åfjordsfembøringen er en åben træbåd, der drives for råsejl. Skroget er klinkbygget af omhyggeligt udvalgt gran og fyrretræ.

  Åfjordsfembøringens oprindelige hjemstavn var i distriktet omkring og nord for Trondheim i Norge, hvor den fra 1400 tallet og helt op til begyndelsen af vort århundrede har fungeret som brugsbåd. Historien bærer vidnesbyrd om at den udover at være en efffektiv sejl- og robåd, også har været en uhyre søstærk båd.

  Med sit slanke skrog , sine elegante linier og det karakteristiske råsejl, fører Åfjordsfembøringen med rette tankerne tilbage til vikingetidens skibe, og den fælles nordiske kulturarv, som den er en del af.

  Se flere billeder af Blaaheia her...